Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Ryd

Hvad er en regnskov?

En kort introduktionsfilm om regnskove og dette site
Stacks Image 1655
Regnskoven damper efter regn. Amazonas. Foto Henrik Egede-Lassen
Regnskove er domineret af middelhøje til meget høje stedsegrønne træer og de vokser i tropiske regioner med høje nedbørsmængder.
I mange regnskovsområder falder der over 25 mm regn dagligt.
Det er det samme, som en ordentlig skylle ved sjældne lejligheder kan give i Danmark.
Den tropiske regnskov er uden sammenligning den mest varierede, komplekse og artsrige naturtype på kloden.
Mangfoldigheden af liv i dette godt 1000 kilometer brede bælte omkring ækvator er et produkt af millioner af års udvikling, høj lysintensitet, relativt stabile og høje temperaturer samt en konstant stor nedbørmængde, hvilket tilsammen giver optimale betingelser for skovvækst.
Der falder mellem 2 og 6 meters regn om året i de tropiske skove (Danmark har omkring 700 millimeter nedbør på et år).
Temperaturen i regnskovene ligger på 22-29 grader i gennemsnit, og der er ikke nogen hvile- eller dvaleperiode, så træerne vokser året rundt.
Der er en utrolig artsrigdom i regnskove. Forskere anslår at ca. halvdelen af alle jordens dyr og planter lever i regnskove.
Stacks Image 12022
Regnskove kan sagtens klare store tropiske regnskyld. Skoven holder på vandet som en stor svamp og frigiver så rent vand. Foto Paul Bertner.
Stacks Image 1814
Regnskovsområder ligner på mange punkter hinanden uanset hvilket kontinent man er på. Billedet er fra Centralafrika. Foto Henrik Egede-Lassen
Stacks Image 16097
Lille vandløb inde i skoven under et pludseligt kraftigt regnsvejr. Madidi nationalparken i Bolivia. Foto Henrik Egede-Lassen
Ryd