Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Hvordan føles det at være i en regnskov?

Stacks Image 11576
Temperaturen om aftenen er skøn i lavlandsskoven. Sarawak, Malaysia. Foto Henrik Egede-Lasssen
Der kan være stor forskel på regnskovsområder, men ofte ser en sund regnskov forbavsende ens ud uanset om man er i Sydamerika, Afrika eller Asien, hvor de sidste store regnskove ligger.
Der er varmt og fugtigt de meste af året i lavlandsregnskove i troperne. Det er danskere ikke vandt til, og selv om man ikke bevæger sig, kommer man alligevel til at svede voldsomt.
Lyden af insekter kan være meget høj. Der er grønt og frodigt i skoven, men det kan være svært at få øje på dyrene. Mange er utroligt godt kamuflerede og sidder helt stille. Overalt ligger nedfaldne og visne blade.
Der lugter lidt af gamle rådne planter, og selv hvis solen er fremme midt på dagen, kan man måske kun skimte et par lysglimt oppe i trækronerne. Der er ofte god plads mellem træerne, så det er nemt at gå, men svært at finde rundt.
Alt ser ens ud, og hvis man ikke har en fører med, farer man hurtigt vild. Sveden tiltrækker insekter, så man har næsten altid en summen omkring ørene. Det kan for eksempel være myg, stikfluer eller svedbier. Hvis skoven er sund, kan man drikke vand direkte fra floder og vandløb. Efter en lang gåtur er noget af det allerbedste at ligge sig på ryggen i det svalende vand og kigge op i trækronerne.
Ankomst til en lille landsby på Ny Guinea med et lille fly. Det kan tage ret lang tid at komme ud hvor skoven er intakt
Stacks Image 4427
Det kan regne meget. Billedet er fra Ecuador i Sydamerika. Foto Randers Regnskov.
Stacks Image 4423
Hygge ved vandløb i Australiens regsnkov. Foto Henrik Egede-Lassen
Nederst en kort timelapse video af hvordan det ser ud når man slår lejer i skoven.