Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Uvidenhed og grådighed

Stacks Image 2191
Oliepalmeplantage etableret på trods af stor lokal modstand af en af Asiens rigeste familier. Foto Henrik Egede-Lassen
Over alt på kloden, er der mange eksempler på uvidenhed, ligegyldighed og ekstrem grådighed, når det kommer til miljøforvaltning. Et klassisk eksempel på grådighed og regnkovsødelæggelser, findes på Borneo i den malaysiske delstat Sarawak.
Da Abdul Taib Mahmud i starten af tresserne kom til magten, gav han familie og venner tømmerkonsessioner for milliarder af kroner. Efter få år kontrollerede han og hans nærmeste et tømmerområde på størelse med Belgien og takket være sine mange penge og et ekstremt korrupt politisk miljø, er det lykkedes Taib at holde sig til magten lige siden. I dag er det meste af Sarawak fældet, og Taibs nære foretningsforbindelser er rykket videre til nabolande, hvor deres firmaer fortsætter med deres ubønhørlige tømmerhugst.
Lokalbefolkningen lider under de mange overgreb og har ikke mere adgang til vildt, frisk drikkevand, medicin og helt basale sundhedsydelser. Det har været afvikling i stedet for udvikling.
Heldigvis er Taib ikke mere ved magten og i dag har den lokale regeringen planer om at blive bedre til at passe på de sidste områder af oprindelig skov.