Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Landbrug og plantager

Stacks Image 1748
En lokal med pusterør passere igennem sine gamle jagtmarker, som nu er omdannet til oliepalmeplantage. Foto Henrik Egede-Lassen
De store jordbrugsfirmaer (dyrkning af kaffe, bananer, soja, palmeolie osv.), som ofte er internationale, fælder enorme områder ad gangen.
De bruger gødning og sprøjtemidler, som forurener miljøet. Også danske landbrug ejer større arealer til produktion af bl.a. soja i Brasilien (Faktisk mere land end herhjemme).
Regnskove ryddes i stor stil for plantagedrift.
Især oliepalme industrien står bag store regnskovsødelæggelser rundt omkring i troperne.
Plantagerne ejes ofte af folk i storbyerne, så ikke alene mister man biodiversiteten, men de lokale mister også jordrettighederne og dermed muligheden for selv at bestemme over deres eget liv


WWF i Danmark har skrevet en rapport om palmeolie som du kan hente
her

Videnskab.dk har en fin og tankevækkende artikel om emnet
her

Samvirke skriver om soja og regnskov i en artikel
her
Sådan her ser produktionen ud når man laver palmeolie. Copyright Greenpeace.
Stacks Image 1770
Oliepalme plantage fra Malaysia. Foto Carsten Broder Hansen
Stacks Image 11193
I Rwanda er store områder tidligere regnskov nu marker med Pyrethrum, en blomst med naturligt forkommende insektgift. De lokale bønder ønsker at udvide deres marker og rykke længere ind i regnskoven.
Stacks Image 1752
Pyrethrumblomst. Rwanda. Foto Henrik Egede-Lassen
Stacks Image 1754
Problemet er at regnskoven i området blandt andet er et af de sidste tilflugtsteder for den sjældne bjerggorilla. Noget tyder på at de fattige i området ikke får del af de mange penge fra turisterne, som betaler en formue for at se gorillaerne. Så konflikten handler i høj grad om resourcefordelling.