Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Veje

Stacks Image 1774
Den bedste beskyttelse en regnskov kan have er isolation. Når først der kommer en vej, går det stærkt. Foto fra Peru. Copyright Istock.
Økonomer ser veje i regnskov som en mulighed for at skabe jobs og forbedre økonomien, hvorimod økologer opfatter det som en trussel.
Veje åbner nemlig adgang til regnskoven, og det varer derfor sjældent længe før skoven bliver ødelagt af bønder, mineselskaber og kvægdrift.
Den transamazoniske vej har medført enorme ødelæggelser af Amazonskoven.
I Afrika er veje gennem regnskoven et særligt problem, da folk her efterspørger bushmeat.
Det er kød af regnskovsdyr, små antiloper, aber mm. Vejene åbner op for krybskytter, og mange dyrearter er stærkt truet af denne jagt.
Et klassisk eksempel på hvor galt det kan gå, når en skov åbnes op, findes i Rondonia provinsen i Brasilien, hvor satellitkortet er fra.
I et forsøg på at forbedre infrastrukturen, byggede man i starten af halvfjerdserne en hovedvej igennem et stykke uberørt regnskov.
Femogtyve år senere var skoven stort set væk, idet tilflyttere væltede ind i området og ryddede skoven. I dag har man store problemer med tørke og oversvømmelser, fordi der ikke er en skov til at holde på vandet. De oprindelige indianerstammer er også forsvundet - mange døde af sygdom som f.eks. malaria influenza og mæslinger. Sygdomme som kom med tilflytterne, som indianerne ikke var vant til.Stacks Image 6002
Samme område 15 år senere. Billedet er lånt af NASA.Nedenfor kan se du se udviklingen lavet som animation.
Stacks Image 1758
Den lokale taxa i Ecuadors regnskov. Foto Randers Regnskov.