Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Forsker profil Mikael Rothstein

Stacks Image 5370
Feltarbejde ved Mulu nationalparken. Foto Henrik Egede-Lassen
Mikael Rothstein, religionsforsker om sit feltarbejde på Borneo;

Det er meget svært at studere andre samfund. Det tager lang tid og man skal gå grundigt til værks. Det er lidt som et puslespil, hvor man finder en brik ad gangen. Hvis man vil studere regnskovsfolk skal man også være sund og rask, for det kan være fysisk udmattende at færdes i et helt ukendt miljø. Man lærer det efterhånden, men i begyndelsen kan det være hårdt.

Hvis man vil forstå regnskovens folk, er det en god ide at leve sammen med dem et stykke tid. Man skal på feltarbejde. Det er ikke alt man kan tænke sig til, men hvis man lever på samme måde som de folk, man besøger, så oplever man mange ting helt automatisk. Hvis man studerer folk som går på jagt er det f.eks. vigtigt, at man selv prøver at gå med på jagt, og hvis man er på besøg hos en gruppe nomader, er det vigtigt at man oplever hvad det vil sige at gå gennem skoven i mange timer.

Det kan være vanskeligt at koncentrere sig midt i regnskoven. Alting er fremmed og der sker hele tiden noget omkring en. Det er varmt, man spiser fremmed mad, sover måske dårligt, aog f og til bliver man småsyg. Alligevel skal man holde øjnene åbne, og være klar til at tænke over hved det er man ser. Man skal også være på jagt efter nye oplysninger hele tiden. Man skal snakke med folk, notere hvad de siger, filme dem, tage billeder og observere. Og når solen går ned, og det lille samfund falder til ro, så skal man for alvor igang med at skrive ned og gruble over dagens begivenheder. Man har aldrig fri.

Når man studerer mennesker i regnskoven skal man også vide noget om skoven selv. Hvis ikke man kender noget til skovens økologi, til den dyr og planter, og hvis ikke man forstår problemerne med skovødelæggelserne, så har man ikke en chanse for at forstå de mennesker, som lever i skoven. Kulturforskeren skal derfor også have en lille biolog i maven.

Arbejdet fortsætter når man kommer hjem med notesbøgerne fulde, og mange timers videooptagelser. Men nu sker det ved skrivebordet, tusindvis af kilometer fra de mennesker, det hele handler om. Man tager nærmest regnskoven med hjem, lidt ligesom når man tænker på sin familie og venner derhjemme, mens man er på feltarbejde i den anden ende af verden.


Mikael Rothstein er religionshistoriker og studerer bl.a. penanerne fra Sarawak, malaysisk Borneo. Mange penaner var stadig nomader indtil for en generation siden, og først i disse år bliver de sidste nomader bofaste. Mikael undersøger hvordan deres religion var før de kristne kom og gjorde en ende på den, og hvordan dele af den gamle religion stadig lever selv om de kristne gør hvad de kan, for at undertrykke og ødelægge den. 

Du kan se hvordan Mikael arbejder i DR1 programmet “Vilde Verden”

Stacks Image 5362
De lokale relationer er afgørende. Foto Henrik Egede-Lassen