Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Fratødende eller delikatesse?

Stacks Image 15036
Fugleedderkop, Guyanna, foto Andrew M. Snyder
Menneskers syn på de forskellige dyr er i høj grad kulturelt bestemt. Mange dyr, som vi i Danmark synes er frastødende, og som vi undgår at komme nær, er delikatesser i andre lande. De tropiske kakerlakkers størrelse gør dem eksempelvis velegnede til snacks, og de spises flere steder i Asien.
Man tager et passende antal kakerlakker, og rister dem på en tør pande eller over åben ild, indtil de er næsten sorte på begge sider. Sprøde og knasende! På tilsvarende vis er græshopper med salt og eddike ikke til at skelne fra de chips man får til sit øl på en almindelig pub.
Verdens største edderkop findes i Sydamerikas regnskove, og den kan opnå en diameter på over 25 cm fra benspids til benspids. Nogle indianske folk regner denne art for en stor delikatesse og bruger gerne lang tid på at lokke den ud fra sit hul. Tilberedes som kakerlak. Mindre arter af fugleedderkopper sælges tilberedt som snacks på markeder i flere lande i Sydøstasien.

Naturfolks festmåltider
Skovrotter spises i nogle områder, blandt andet i det centrale og nordlige Sulawesi i Indonesien. Her serveres rotterne som regel sammen med hund og flagermus, alle tre retter tilsat enorme mængder af chili. Det er en god ide at have rigelige mængder af vand indenfor rækkevidde, før man kaster sig over festmåltidet. Mange mennesker i regnskoven har ikke køleskab eller adgang til et supermarked så man spiser det man kan få fat herunder kvælerslanger, krokodiller, aber og larver. Regnskovsfolk har sjældent mulighed for at være kræsne, hverken børn eller voksne.
Stacks Image 15040
Friske piratfisk fra floden i baggrunden. Foto Andrew M. Snyder
Stacks Image 7527
Tørret piratfisk egner sig også fint som tørret snack til længere rejser. Foto Andrew M Snyder
Stacks Image 15044
Træleopard med hvidløg, Borneo. Foto Henriette Jones